21-04-2021
welkom : kijk en lees : leesvoer : fotozoektocht 2011 - de verhalen

Fotozoektocht 2011 - de verhalen

 verhaaltjes opgetekend door Fotozoektocht liefhebbers

Gepubliceerd op 21-12-2011

Photobucket 

De kastelenzoektocht van Ivan Priem


Op 12 juni staat er plots een blanco invulling achter mijn oh zo druk bestaan. 
 Zonnepanelen draaien de electriciteits meter terug, kinderen zouden de kilometerteller van uw Guzzi ook terugdraaien moesten ze het kunnen, het cliché staat er dan ook als een olifant.  En als je partner dan ook nog eens shiften draait in het weekend  dan moet ik er geen tekening bij maken wat er met je gebeurd als motorrijder.  Niet het weekend van 12 juni dus.  Zal ik de Guzt nog eens buiten halen voor de MGCB Hamont rondrit?  Plots bedenk ik mij mezelf dat het vandaag weleens de uitgelezen kans is om deel te nemen aan de wedstrijd “Wie Guzt die vindt”.  
Zoals altijd zoek ik naar wat extra wedstrijd binnen een wedstrijd, oftwel, kan je 10 kastelen in 10 provincies op één dag vinden?  
De rit wordt zaterdag voorbereid om zo weinig mogelijk tijd te verliezen in het zoekwerk ter plaatse zodat ik de Guzt vooral de sporen kan geven.   Ik moet onmiddellijk toegeven dat de voorbereiding en het prepareren van het roadbook al heel veel deugd doet.   Fantaseren hoe je met +200 door België dendert geeft me altijd een goed gevoel.  De rit wordt zorgvuldig op Tripy II gezet, de 19 liter tank zit nokvol, banden opgepompt en Frank geeft weer goed weer, zowat het laatste goed weer van een schitterend voorjaar.  
Net voorbij 6u30 worden de buren getrakteerd op een Guzzi concert.  
Om 6u50 sta ik al voor het goed verborgen Kasteel Klaverblad te Antwerpen. 
Het is een hele uitdaging om een glimp op te vangen van het kasteel, niet het enige vandaag...  Het wegeltje is eigenlijk enkel toeganklijk voor fietsers maar geen hond die daarvan wakker ligt rond dat uur.  
Toegegeven, het roadbook dat in de Tripy zit is een afwisseling van snelwegen en andere tempobeulen, anders kan je deze uitdaging op je buik schrijven.  
Via de A12 beland ik in Vlaams Brabant, om 7u20 staat het 2de kiekje erop en worden  andere verkeersdeelnemers gespot met een zak pistolets op de passagierszetel.  
Op naar kasteel Lozer,  met name dat van Oost Vlaanderen.  
Opnieuw is het een beetje zoeken maar rond 8u staat het er wel degelijk op.  
Amper 20 minuten later sta ik al in West Vlaanderen oftewel het kasteel Van Honsebrouck.   
Op de snelweg naar Kortrijk kom ik eerst nog een Frans drugkoerietje tegen die 200km/u raast ter hoogte van wegenwerken waar eigenlijk maar 70 toegestaan wordt.  Ik zet de achtervolging in als een volleerd zwaantje, eventjes zie ik die de gast fameus remmen omdat hij nog twijfelt of ik een flik ben of gewoon ne gek op ne Guzzi Daytona.
Bon, op naar Di Rupo country.  
Het Chateau de Irchonwelz blijkt de boerderij te zijn zoals te zien in rundskop.  
Met m’n teelballen in aanslag zet ik rond 9u10 al koers richting Waals Brabant.  De verkeerssituatie rond Ath is zeer aangenaam, geen verkeerslichten, maar wel ronde punten zoals in Frankrijk, zoals het hoort.  
Onze politici altijd maar kakken op die Walen, maar wie staat er altijd voor elk rood licht in Vlaanderen, juist!  
Om 9u50 beland ik aan het Chateau de bois-seigneur-isaac.  
Eerst sta ik voor het verkeerde kasteel net aan de overzijde.  
Op weg naar Namen dan maar, de allertheid zit nog snor.  
Om 10u45 sta ik voor het Chateau de Montaigle.  
Hier heb ik mogelijk een foutje gemaakt want het roadbook zegt “ruine” terwijl mijn chateau er vrij deftig uitziet.  Ik moet ophoepelen want ik sta op een weg waar heel veel motorrijders passeren, het is hier dan ook Maredsous gebied, te mijden vanwege teveel motorrijders...
Van hier naar Luxemburg of het Chateau des Fées zijn talrijke zeer mooie wegen uit te kiezen, gezien de tijdsdruk en het hoge tempo dat ik wil aanhouden verkies ik voorbij Dinant de E411 boven al dat lekkers, zonde.   
Aan Libramont wordt het terug interessant en al snel rij ik de Semois vallei in, net niet want de ruine van het Chateau des Fées ligt in een zijvallei, netjes verborgen maar wel vermeld.  
Het is intussen 11u35 en heb ruim 8 kastelen bezocht.
Nog geen uur later sta ik al in Modave na aan een rotvaart Champlon en Marche bezocht te hebben.  
Het Chateau de Modave is een parel,

 Photobucket

zoöok de oprijlaan.  Om 12u30 ben ik al op terugweg naar huis, maar eerst nog het laatste kasteel, dat van Limburg, wellicht het lastigste.  
Het gaat helemaal binnendoor langs Huy, Waremme en Heers.  
Het kasteel van Heers ligt helaas niet in Heers en van hier wordt het een lijdenstocht op zoek naar...
 
Photobucket 

Om 13u25 wordt de laatste foto vastgelegd van het kasteel in Limburg.  De kilometers beginnen door te wegen maar aangezien het middag uur zie ik het nog goed zitten.   Het roadbook leest 670km maar in werkelijkheid zijn het er 705, gezien ik hier en daar toch nog wat zoekwerk moest verrichten.  
Met een gemiddeld verbruik van net geen 5,5 liter en ruim 100km/u gemiddeld ben ik een tevreden man, missie volbracht, heb zelfs nog de tijd om mij op te zetel te ploffen om een superbike race te volgen op eurosport, dat noem ik nog eens timing.
De wedstrijd binnen de wedstrijd was al bij al te doen, vooral omdat de stukken snelweg een handje toestaken, misschien volgende keer een nieuwe uitdaging, ook alles in 1 dag afhaspelen maar dan zonder 1km snelweg, wie Guzt die durft!

Ivan Priem.


De kastelentocht van Jan Strauven

1. Voorbereiding
Op basis van de tekst had ik vrij snel alle kastelen gevonden en gemapt op Google Earth. We waren niet van plan al de kastelen te doen, dus vanuit Mortsel/Antwerpen waren de kastelen van Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant een leuke lus van ongeveer 270km.
Garmin Mapsource opnieuw geïnstalleerd (wat al een avontuur op zich is), de kastelen als waypoint ingegeven en dan een leuke lus gemaakt zonder autostrades, zonder A12 en zonder omkeren (ttz zonder na een kasteel bezocht te hebben te moeten terugkeren)

Als halfwegpunt hadden we het Kasteel van Ingelmunster gezet omdat je op de website een terrasje kon zien op de foto's dus daar konden we dan lekker eten&drinken!
 
Dan de rit zelf
2. Antwerpen
Goed vertrokken en na enige tijd aangekomen aan het fietspad(?) richting Kasteel Klaverblad.

Photobucket 

Foto getrokken aan de oprit, want daar mag je dus niet op. Ook een foto getrokken waarbij en de moto en hopenlijk ook het kasteel herkenbaar is op de achtergrond. So far so good.
3. West-Vlaanderen
Op naar Ingelmunster. Blijkbaar mag je overal in België nog maar 70 rijden (en doen de meeste automobilisten dan maar 67). En blijkbaar zijn alle verkeerslichten afgesteld op "spring op rood als wij aankomen". Er zijn zelfs lichten voor voetgangers waar er geen voetgangers zijn en lichten die zo lang rood blijven dat je je afvraagt welk soort karavanen er normaliter doortrekken. Uiteraard regende het de hele dag net niet hard genoeg om je regenpak aan te trekken, maar wel net hard genoeg om helemaal nat te worden.
Rond half één komen we aan in Ingelmunster aan het Kasteel Van Honsebrouck.

Photobucket 

Geen terrasje noch lekker eten&drinken want dat gaat pas open om 14u00! Beetje in de buurt rondgereden en blijkbaar is op Pinkstermaandag alles dicht (frituren, broodjeszaken, traiteurs, ...). Tegen 13u30 toch een cafe'tje gevonden waar we een koffie konden drinken. Dat cafe'tje kreeg na 10 minuten een invasie van wielertoeristen zodat we moesten vluchten en uiteindelijk na nog wat rijden tegen 14u30 een bakker met koffiekoeken gevonden hadden.
4. Oost-Vlaanderen
Intussen waren we al een stuk in de richting van het Kasteel van Lozer gereden. In Waregem was er een Wielerkoers van de Junioren en waren alle wegen richting Kruishoutem (waar we naartoe moesten) afgesloten. Had ik al gemeld dat het regende? Dat deed het dus nog steeds, en dit was al de 3de koers en bijhorende afsluiting die we tegenkwamen.

Photobucket 

Na een nogal grote omweg toch in Lozer geraakt. Mooi kasteel trouwens en wel bezoekbaar. Ook hier was één of andere zoektocht gaande met veel volk en gedoe zodat we na een babbeltje met de man die het kasteel aan het restaureren was terug wilden vertrekken. Nu toch maar ons regenpak aangetrokken...
5. Vlaams-Brabant
Binnendoor richting Ternat. Mooie wegen, maar uiteraard regende het nu bijna niet meer (want we hadden ons regenpak aan...) en werd het snel 50 graden binnen onze pakken. Halfweg de stationstraat in Ternat waar het Kasteel Kruikenburg gelegen is was de weg weer afgesloten. Nu voor één of andere kermis en optocht. Met behulp van de Garmin en allerhande kleine karresporen zijn we verderop in de Stationsstraat geraakt, maar ook hier was nog alles afgesloten. Een bloemencorso trok voorbij...
Van dit kasteel konden we dan ook geen foto maken en we waren het tegen dan ook erg beu (het was intussen al 17u00 voorbij). Zijn vandaar dan naar de ring van Brussel en in volle vaart terug naar huis gereden. Ook weer een goede test voor de herstelde moto... hogere snelheden dan 120 blijken probleemloos te lukken!
 
6. En de rest van de kastelen...
Gezien deze zoektocht wat mij betreft behekst is ga ik niet proberen de Limburg tot Luxemburg lus te maken omdat we dan waarschijnlijk tussen kuddes schapen moeten rijden, in ravijnen zullen vallen en de enige onweers- en stormbui van die dag boven ons hoofd zullen hebben.
 
Samengevat is zo'n zoektocht een erg goed idee, maar is het niet combineerbaar met pech, zondagsrijders, slecht weer en een (koers)feestdag.
 
Groetjes & tot op één van de volgende activiteiten!

Jan Strauven.

De kastelenzoektocht van Ed & Betty

29 Maart ,
mooi weer , Wel koud 0°.
Dagje vrij van de baas en we zijn vertrokken Betty en Edje . 
Na 68 km het kasteel van Heers , moto voor de ingang van kasteel voor de foto ; Lap daar begint het al ,
Consierge kwam al aangelopen om te zeggen dat zijn baas dat niet graag heeft .
Foto vlug genomen en weer vertrokken naar nr 2 .
10 uur , Km 115 Modave . 
Eerst een koffietje bij hotel Des Touristes ,de stopplaats 
van de Primavera dit jaar en op naar het kasteel dat voor ons geen onbekende is ,
zeer mooi en een bezoek zeker waard . 
Nu zakken we af naar de onderste provincie ; Luxemburg . km 202  nr 3 , Chateau des Fées ( ruine ) in Bertrix

Ruine ????

Photobucket 

 is die naam niet waardig ,maar goed dat we allebei een bril op hebben 
anders hadden we ze niet gezien . De mooie wegen maken alles weer goed en we stevenen af naar nr 4 . 
Km 295 Chateau de Montaigle in Falaën , dit ziet er al beter uit , Foto genomen en op zoek naar een verfrissing en die vonden we in Hotel Cobut in Falaën ; de Kampeerplaats van Guzzi club Theo Lamers die in Mettet de Guzzi Track Day gaan rijden .
 En dan naar nr 5 . km 370 Chateau de bois seigneur Isaac in Ophain .
Het kasteel is zo mooi als de naam , volledig in orde maar je komt er niet in ,
leuk optrekje maar wat duur in onderhoud denk ik .Intercom ondertussen uit gevallen ,
jammer zegt Betty nu kan ik je niet meer horen ( jammer ??? ) Dit was genoeg voor vandaag en we rijden terug naar Hamont , even langs het Afrika museum in Tervuren ( het stond er nog ) en dat was het . 
km 507 en we zijn thuis ,kunnen we eens gaan zitten ( hahaha ) . 

2 April , 
Alweer goed weer , maar warmer dan dag 1 ( 10° )
In Hamont vertrokken naar Irchonwels 190 km ver . Na 2uur hobbelen zijn we in de
 
  Photobucket

Straat van bestemming , kasteel ??? brasserie bedoel je en raad eens ; gesloten . Nog eens na gevraagd bij de buurman en die bevestigde DIT is het kasteel , OK .
Km 248 ; Het kasteel van Honsebrouck te Ingelmunster , en… weer gesloten .
Dan maar koffie drinken waar Jean Bloute geweest is voor de opname van Tourné Generale .Na wat wielertouristen te hebben ontweken ( Ronde van Vlaanderen )
Verzeilen we in Kruishoutem ( km 276 ) bij het kasteel van Lozer waar we vriendelijk verzocht worden het terein te verlaten , het is alleen toegankelijk voor bezoekers van de winkel . 

Photobucket 

Dan maar weer vertrekken . 
Km 333 , Ternat , Kasteel Kruikenburg .
Is een opleidingscentrum voor volwassenenonderwijs . 
Km 379 het kasteel Kaverblad
In Wilrijk , dit is van ver te zien maar daar blijft het ook bij .Toch een foto kunnen nemen .
Dat was het dan voor vandaag dus terug naar Hamont .
Bijna 1000 km bijeen gefietst in 2 dagen , dat is een goed gemiddelde .

Dit was een zeer fijne ervaring en voor herhaling vatbaar .

Eduard en Betty Brouns  ( Edje )
 

De kastelenzoektocht van Marc & Diane

We hadden alles goed voorbereid, opgezocht waar we de kastelen konden vinden en plannetjes uitgeprint.

We begonnen eraan op een vrije zonnige zondagnamiddag in het voorjaar, op zoek naar ons 1ste kasteel, Kasteel Klaverblad, dichtbij in Wilrijk. Redelijk vlug gevonden, maar we moesten wel voorbij een slagboom in een weggetje rijden dat eigenlijk enkel richting was. Het viel ons een beetje tegen dat we niet meer van het kasteel konden zien.

Eind april gaan we fietsen in de bloesemstreek in de Limburg, we passeren daar toch wel het Kasteel van Heers zeker, maar ja, we zijn niet met de moto, dus zullen we nog eens moeten terugkomen. We hebben het toch al gevonden , want het staat verstopt tussen de bomen.

limburg

Op 1 mei reden we mee met een rondrit van de firma Vinçotte (via onze aanstaande schoonzoon z’n werk) in de provincie Namen en Luik. Dit was een goede gelegenheid om weeral 2 kastelen te zoeken. Wat bleek : de toer kwam voorbij de ruïne van het Chateau de Montaigle, we moesten alleen maar even stoppen langs de weg, foto nemen in de hoogte en klaar.

namen

Bij onze terugkeer naar huis hebben we een klein omwegske gemaakt om het kasteel in Luik te vinden, waar we dan ook de nodige foto gemaakt hebben aan de ingangspoort van het Chateau de Modave, knap daar …

Pas eind augustus zetten we onze tocht verder, intussen is onze dochter getrouwd.

We hebben een weekje verlof en plannen dit in functie van de nog te vinden kastelen.

We overnachten in Luik en van daaruit plannen we een rit naar het kasteel in Luxemburg, Chateau des Fées, waar slechts heel weinig van overblijft, wel mooie weggetjes tegengekomen. Het is een prachtige zomerdag … ideaal om moto te rijden.

De volgende dag rijden we terug langs het kasteel van Heers alvorens de terugweg naar Antwerpen aan te vatten.

Tweede helft van de week gaan we de Vlaanders en Brabant verkennen, ook nu vertrekken we weer met mooi weer.

We beginnen met het Kasteel van Lozer, wat we gemakkelijk vinden. Spijtig dat ge geen gebruik kunnen maken van de Bed & Breakfast, want we moeten nog verder …

Dan op zoek naar het Kasteel van Honsebrouck in Ingelmunster. Hier moeten we even wachten tot 14u, dan gaat de kasteelkelder open en kunnen we biertjes proeven en snacks eten, dat bier hebben we niet geproefd want we moeten nog rijden en het zijn geen onbekende bieren.

We rijden even langs Roeselare (een blik werpen op Villa Vanthilt) en langs Doornik, waar we een terraske doen op de Grote Markt.

Ons eindpunt is Ath waar we eerst het Chateau de Irchonwelz gaan zoeken, dat is nu de Brasserie des Géants, hier brouwen ze ook – minder bekende – bieren. De Gouyasse hebben we dan ook geproefd! Wat blijkt nu, vandaag (donderdag 25 augustus) beginnen hier de voorbereidingen voor de jaarlijkse grote festiviteiten : Ducasse met Rondeau des Géants. Heel de stad is er klaar voor, overal vlaggen en bloemen met de juiste kleuren (paars, geel en wit), maar wij blijven hier niet, moeten nog verder voor onze laatste 2 kastelen.

De volgende morgen wachten we tot het niet meer regent en vertrekken we naar Waals Brabant, waar we het Chateau de Bois Seigneur Isaac vinden. Ook hier zijn er vanavond feestelijkheden, Stemmen onder de Sterren noemt het gebeuren, en men verwacht er veel volk.

waals-brabant

Onderweg even langs het Hellend Vlak van Ronquières gepasseerd, toch ook een imposant bouwwerk.

Ons laatste kasteel is te vinden in Ternat, hier is nu een school vlakbij Kasteel Kruikenburg.

We hebben nergens een andere Guzzi-rijder tegengekomen, en vragen ons af wat de mensen moeten gedacht hebben toen ze ons telkens foto’s zagen nemen …

’t was een leuk initiatief, maar we hebben er vrees ik wel lang over gedaan !

Hieronder de gevraagde kilometers, het is wat afgerond, want ik heb dat zo niet genoteerd.

We hebben ons guzzieke goed laten toeren en we hebben de zoektocht in 3 keer afgewerkt

foto 1 : 30 km

foto 2 en 3 : dagtocht 440 km

foto 4 en 5 : 3 daagse van 500 km

foto 6, 7, 8, 9 en 10 ; 2 daagse van 400 km

dat maakt samen zo’n 1370 km ...

 

Marc en Diane Rotty

Uit Ranst

Reageer

Beleefd blijven aub...

(Gebruik Markdown voor formatering)

Deze vraag helpt om spam te vermijden:

Bezoek ook onze sponsors hun website


VRA Motors, Oosterzele

Freddy Nijssen, Tongeren

Motorvriendelijk onderkomen (FR)

Gites Les Creux, Frankrijk

uw logo hier

 

Subscribe

Skyscraper banner ad