21-04-2021
welkom : kijk en lees : techniek : onderhoud je moto

Onderhoud je moto

Een paar weetjes om met je moto de winter door te komen, exclusief hier op de website

Gepubliceerd op 14-11-2011

Overwintering

In de winter kan je twee dingen doen: Óf je blijft rijden totdat de wegen te glad zijn, of je moto staat  lekker warm binnen.
In beide gevallen, moet de moto klaar zijn om deze periode door te komen.

Heb je nog tips voor de winter ? vertel het ons !!

Je blijft rijden.

 1. uw moto.

Meer dan anders is het onderhoud belangrijk in deze periode.

  • De staat van uw banden, het profiel en de druk !!
  • Bescherm het chroomwerk met vaseline, want chroom houd niet van strooizout.
  • De batterij, kijk ze regelmatig na, vervang ze voor het te laat is, of hang ze regelmatig aan een lader, kijk naar de polen, indien nodig, vet ze in met vaseline, of poolvet.
  • Een volledige check up bij uw dealer kan zeker geen kwaad. Vertel hem dat je gans de winter doorrijd, zodat hij zeker weet wat nodig is.
  1. uw uitrusting

  Als u nog niet gekozen hebt voor waterdichte kleding, dan is het tijd!
  Omdat het regelmatig regent in ons klimaat, is deze investering zeker een must.
  Waterdicht, maar niet beperkt tot regen! Bij het berijden van je moto, is ook de winddichtheid belangrijk. Niks is erger dan bibberen onder je jas of broek.
  Er zijn genoeg fabrikanten die zeer goede winddichte kledij hebben.
  En vooral, uw niet blind fixeren op de koude, zoals het gezegde , hoe meer lagen, hoe warmer ik het heb, door bijvoorbeeld meerdere T-shirts aan te trekken, ga je sneller zweten en kou krijgen.
  Één goede T-shirt, sweater en goede jas volstaan.
  Tot slot zijn handschoenen een cruciaal element in de oorlog tegen de winter.
  De meest effectieve zijn de lange handschoenen met drie vingers.
  1 de duim.
  2 de wijs - en middelvinger.
  3 de ringvinger en pink.
  Het klinkt misschien vreemd, maar ze zijn meer effectief tegen de kou dan traditionele handschoenen.
  Ook hier is de stelling van toepassing, niet te veel, van zweten krijg je kou !!
  Daarnaast heb je nog een heel assortiment elektrische verwarming gaande van handgrepen, handschoenen, jassen, broeken, laarzen, enz..
  Zeer effectief inderdaad.
  Tot slot, laat je zien in het verkeer !! beter te veel dan te weinig reflecterende kleding.

  Uw moto blijft gedurende de winter warm binnen.

  Onze sombere maanden zijn lang wisselvallig, van november tot april , is dit nog 6 maanden gedurende welke uw motorfiets roerloos blijft... of toch bijna.
  Als u de gelegenheid hebt, bekijk hem dan om de 2 weken, het blokje eens laten draaien, als dit helaas niet mogelijk is,tracht hem dan toch te verwennen: het is niet genoeg om de garagedeur gewoon sluiten na de laatste rit ! Zelfs een Guzzi word graag verwend in de winter.

  Begin met een grondige reiniging van de buitenkant. Zout, sporen van teer, insecten zijn zo veel kleine factoren die de toestand van de coating of chroom kunnen beïnvloeden.
  Vergeet niet om hem goed af te drogen: sommige onderdelen of delen van de moto zou kunnen roesten.
  Met behulp van een doek of borsteltje bescherm je de metalen delen en chroom met een laagje olie. Je kan ook gebruik maken van siliconen spray.
  De benzinetank moet geheel worden gevuld! In feite: condens en lucht zorgen voor oxidatie, en een reservoir dat roest is de oorzaak dat de motor zal verstoppen.
  Waar mogelijk, meng de benzine met een remmer die degeneratie van benzine tegengaat .

  Een ander essentieel element is de batterij, als je geen injectiemotor hebt, verwijder dan de batterij, begin met de min, en met een klein staalborsteltje maak je de polen proper. En smeer ze in met een zuurvrij vet, vaseline of poolvet. bewaar ze droog en vorstvrij, en eens per maand opladen is beter dan aan een druppellader te laten hangen.
  De banden verdienen ook uw aandacht, vermijd het gewicht van de moto, zet hem op de middenstandaard of middenbok, zo komt alvast je achterwiel van de grond en pomp ze op op normale druk.
  Indien je je motor afdekt, nooit onder een plastic folie, de condens zal sporen nalaten.


  Nu is uw lieveling klaar om de winter door te brengen in de beste omstandigheden!

  Laat na de winter een onderhoud uitvoeren, nieuwe filter en olie en nazicht, het is geen overbodige luxe.

   

  Janguz 

Reacties

5 Reactie(s) op dit artikel Reageer:

dirk wihame
01-01-2012 20:02:02 [ 1 ]

laat uw motorblok nooit zomaar eens draaien. Ofwel rijdt je hem warm,ofwel laat je hem gewoon staan.Stationair draaien veroorzaakt condensatie in het motorblok en kan schade veroorzaken.Wat de batterij betreft,deze mag je gerust aan de druppellader hangen,je moet wel inderdaad om de 2 a 3 weken uw batterijwater kontroleren als je geen onderhoudsvrije batterij hebt.Een optimate druppellader is hiervoor iedeaal.Bij RAD koop je deze het voordeligst. Een batterijis kan namelijk tegen de koude.Neem dit maar aan van een 30jaren lange ervaren guzzirijder.

jan beyers
01-01-2012 20:16:30 [ 2 ]

Als je gaat rijden met de motor moet je minstens 25 km rijden, anders krijg je het vocht niet uit de olie, en krijg je toch condens, en de optimate druppellader heb ik , de info van de batterijen heb ik van een groothandel van Batterijen, met deze boodschap spreekt hij misschien tegen zijn eigen winkel, maar met druppelladers kweek je luie batterijen, dus beter regelmatig afkoppelen,en dat is niet om een ervaren guzzi rijder tegen te spreken.

De Vleermuis
18-12-2013 20:51:17 [ 3 ]

Ja wel laat je motor draien. De einige reden is dat er olie komt aan alle plaatsen waar het zonder oliepomp niet kan. dus trek de kabels van de bougies er af, toetz op de starter en laat draien zo 5 -10 seconden en het is gedaan. Groetjes De Vleermuis

Geerhard
18-12-2013 21:19:31 [ 4 ]

Bedankt voor de tips... Ik heb mijn motor steeds volgetankt op zijn middenbok weg gezet voor de winter, al wist ik niet of dit goed of slecht was... Nu blijkt dat dit het beste is, voel ik mij gerust dat mijn machientje goed de winter zal door komen.

willy schaekers
01-01-2019 13:55:26 [ 5 ]

hallo,ben met mijn moto guzzi ev 1100( 1997 injectie) zonder benzine gevallen,wil aanslaan maar start niet.weet iemand raad?

Reageer

Beleefd blijven aub...

(Gebruik Markdown voor formatering)

Deze vraag helpt om spam te vermijden:

Skyscraper banner ad