Moto Guzzi Club België VZW

http://www.motoguzzi.be/moxie/kalender/agenda2017/frans-vlaanderenrit-14-mei.shtml

Frans Vlaanderenrit 14 mei

Op bezoek bij de Vlamingen over de schreve, Hier geen grote steden of kusttoerisme maar een vrolijk volk.

Op bezoek bij de Vlamingen over de schreve, Hier geen grote steden of kusttoerisme maar een vrolijk volk.

Door

foto-3

Er zijn 2 versies: een korte en een langere.

De korte versie is 137 km lang, en vooral recreatief.De route passeert een aantal prachtige windmolens. Sommige daarvan werken nog. Soms is er een bistro of restaurant bij. Een enkele maal ook een landbouwmuseum en mogelijkheid tot pannenkoeken eten - heb geen weet van wafels  ;-). Hou er wel rekening mee: dit is Noord Frankrijk. Openingsuren zijn indicatief. Als de uitbaters er zin in hebben dus.

Langere route 

De langere versie is 259 km en loopt aanvankelijk vrij gelijkaardig met de korte. Er zijn wel een aantal molens overgeslagen.

Ongeveer 160 km van de route loopt door het schitterende gebied van de Caps en Marais d’Opale. Opgelet, dit jaar wordt de kust niet aangedaan, we blijven in het binnenland. ’t Is eens iets anders.  

Beide ritten komen samen in Saint Omer (voor de korte route is dit na 78 km, voor de langere na 200 km) om dan de laatste 60 km terug gelijk te lopen langs vlot berijdbare wegen. Wie de korte rit doet, kan dus eventueel het historische centrum van Saint Omer bezoeken en op het Maréchal Fochplein een gezellig terrasje uitkiezen om de anderen op te wachten.

Beide routes bevatten op het eind nog een paar molens. Stop toch maar eens bij die in Watten, al was het maar voor het panorama. En als je geluk hebt, draaien ze net de kop van de molen in de wind, een uniek spektakel.

Start

De rit start in De Schreve in Leisele.  http://www.deschreve.be/
Restaurant De Schreve
Izenbergestraat 27 – 8691 Leisele
Tel. 058 29 86 51

Ze doen voor ons open vanaf 8u30. Ik raad aan om zeker niet later dan om 9u30 te vertrekken. Met een paar keer stoppen onderweg, ben je – jawel - toch snel een uur of 7 onderweg (langere route).

Tanken

Vooral voor wie de lange route doet en een kleine tank heeft, zorg voor een volle tank vooraf. De plaatsen waar tijdens de rit getankt kan worden, zijn schaars en aangegeven als waypoint.

Eten

Eten kan je  halfweg de lange rit (na 131 km) in de Crocodile (aangeduid als waypoint) of een paar zaken op dezelfde locatie (commercieel centrum Saint Martin Boulogne) – oa McDonalds is daar ook. En je kunt daar trouwens ook tanken.

Zelfde opmerking echter: dit is Noord Frankrijk en het is zondag.  Als je 100% zeker wilt zijn, neem een picknick mee en zoek onderweg een rustig plekje. Meeste caféhouders hebben er overigens niks op tegen dat je je boterhammen op het  terras opeet als je er tenminste iets drinkt. 

Einde

We eindigen waar we begonnen zijn, in de Schreve in Leisele. Een mooie zaak met vriendelijke uitbaters, lekker eten en hele lekkere Picon. 2 grote Picons en je brommer vindt zelf wel de weg naar huis.

Wegen en snelheid

Een groot stuk van de rit gaat bewust over vlot berijdbare wegen die uitnodigen tot gassen. Weet dat de Franse politie de laatste jaren veel snelheidscontroles houdt. Wees vooral  voorzichtig in de dorpen (50 km/u !).

Voor de rest

Hopen op goed weer en veel deelnemers, en het amusement aan iedereen.

Frans Vandaele

foto-4